Skip to main content

Select Stallenbouw is al jaren de specialist op het gebied van ontwerp, productie en bouw van paardenstallen. Vaak is een vergunning nodig voor het bouwen van een paardenstal, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten en geven u tips om wijzer te worden omtrent de eventuele vergunning die u aan moet vragen.

Bestemmingsplan

Om erachter te komen of u een vergunning nodig heeft voor een paardenstal, zou u eerst moeten kijken naar het bestemmingsplan voor het perceel waarop u wilt bouwen. U kunt dit bijvoorbeeld controleren door te kijken op www.ruimtelijkeplannen.nl. Ook bij uw eigen gemeente kunt u terecht met vragen omtrent het bestemmingsplan waar uw perceel onder valt. Soms staat er bijvoorbeeld in dat er bijgebouwen mogen worden geplaatst van een maximum aantal vierkante meters. Wanneer u daaraan voldoet, is het vaak niet nodig om een vergunning aan te vragen.

Is het bouwen van een paardenstal niet vergunningsvrij volgens het bestemmingsplan, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Zij zullen de aanvraag beoordelen op een aantal aspecten, waaronder ruimtelijke ordening, milieu en bouwvoorschriften.

Vergunningsvrij bouwen

In het buitengebied is het soms mogelijk om vergunningsvrij te bouwen. Dat is onder andere afhankelijk van het aantal gebouwen dat al op het perceel staat, en de grootte daarvan. Dit is per gemeente verschillend en het is dan ook altijd verstandig om hierover informatie in te winnen bij uw eigen gemeente.

Soorten vergunningen voor een paardenstal

Er zijn verschillende soorten vergunningen die nodig kunnen zijn voor het bouwen van een paardenstal. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bouwvergunning
 • Omgevingsvergunning
 • Milieuvergunning
 • Brandveiligheidsvergunning
 • Bedrijfsvergunning

Bedrijfsmatig of hobbymatig paarden houden

Er is qua vergunningen voor een paardenstal een groot verschil tussen het bedrijfsmatig en het hobbymatig houden van paarden. In de milieuwetgeving staat bijvoorbeeld, dat er tot vijf paarden geen meldingsplicht geldt. Wilt u echter bedrijfsmatig paarden gaan houden, dan bent u al meldingsplichtig voor het houden van één paard.

Controleer goed of u een vergunning nodig heeft

Voordat u begint met het bouwen van een paardenstal, is het dus belangrijk dat u controleert of en welke vergunningen u nodig heeft. Helaas kunnen wij van Select Stallenbouw hier geen eenduidig antwoord op geven, omdat er per gemeente én per bestemmingsplan verschillende regels voor zijn. Natuurlijk mag u altijd contact met ons opnemen wanneer u hier vragen over heeft; wij zullen u zo goed mogelijk verder helpen. Zo kunnen we bijvoorbeeld alvast de bouwtekeningen leveren ter inzage voor de gemeente.

Prachtige paardenstallen bij Select Stallenbouw

Wij zijn trots op de houten paardenstallen die hedendaags door Select Stallenbouw zijn opgeleverd. Onder portfolio vindt u een uitgebreid aanbod aan gerealiseerde projecten. Neem gerust een kijkje en laat u verrassen door de mogelijkheden. Daarnaast verkrijgt u een goede impressie van Select Stallenbouw via Facebook.

Waarom Select stallenbouw?

 • Scherp geprijsd
 • Ontwerp, productie en montage
 • Uitstekende service

Heeft u vragen of opmerkingen?

Vul dan hieronder het contactformulier in.

  Vraag een offerte aan bij Select Stallenbouw

  Benieuwd naar de vele mogelijkheden? Neem dan contact op met Select Stallenbouw. Als specialist in het bouwen van paardenstallen en hondenkennels helpen wij u graag.